2012.03.08.

A fizikailag is aranyba fektető tőzsdén kereskedett alapok (ETF) befektetőit nem különösebben hatja meg a február vége óta a nemesfémárfolyamokra nehezedő nyomás. Miközben a piac spekulatív szereplői zárják a határidős pozícióikat a nemesfémeknél, az ETF-ekbe áramló tőke az utóbbi kereskedési napokban rekordszintre tornázta fel az alapok aranykészleteit.

Piaci megfigyelők ezt a befektetők bizakodásaként értékelik az aranyár középtávú további emelkedését illetően. A Bloomberg adatai szerint az ETF-ek aranykészlete tegnap 2.407,021 tonna (77.387.520 uncia) volt.

James Steel, a HSBC Securities elemzője a Bloomberg hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, hogy "az arany ETF-ek iránti kereslet igen robusztusnak mutatkozik. Az aranyárra nehezedő nyomás elsősorban a határidős piacok felől érkezik. Az ETF-eknél nem tapasztalhatóak nagyobb mértékű eladások. Az árfolyamesés nem utolsó sorban a hitelezőknek a görög állampapírok cseréjében való alacsony részvételi aránya miatti aggodalmak miatt következett be."

Szerző: www.aranypiac.hu